Veletržní příloha deníku Hospodářské noviny

Detail pořadatele

Centrum současného umění DOX

Poupětova 1
170 00 Praha 7
Tel: 295 568 123
E-mail: [email protected]
Web: www.dox.cz

Akce:

Proběhlé akce

KRIŠTOF KINTERA: HOW CAN I HELP YOU?

10.3. - 20.8.2023

czePraha - Dox Stovky "kreseb" v působivé instalaci. Jedná se o téměř trojrozměrná díla jednotného formátu, která by většina lidí považovala spíš za koláže či asambláže. Pro Krištofa Kinteru jsou to ale jednoznačně kresby. Především proto, jakým způsobem vznikají – spontánně, rychle, s lehkostí.

ARCHITEKTONY A STROJE

17.2. - 18.5.2022

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava představuje tvorbu malíře a sochaře Jaroslava Róny ve specifické oblasti plastik ztvárňujících fantaskní architekturu archaickou, mytologickou, orwellovskou i futuristickou.

TOLIK JINÉ PŘÍTOMNOSTI

27.1. - 1.5.2022

czePraha - Centrum současného umění DOX Malíř Patrik Hábl (* 1975) patří k umělcům, kteří výjimečným způsobem pracují nejen s obrazem, ale i s prostorem. Básnířka, slamerka, architektka a urbanistka Anna Beata Háblová (* 1983) osobitě propojuje prostor se slovem.

NADĚJNÉ VYHLÍDKY

10.11.2021 - 24.4.2022

czePraha - Centrum současného umění DOX Skupinová výstava představuje široké spektrum čtyř desítek umělkyň a umělců různých generací a výtvarných projevů. Vystavující umělci: Barbora Balek, Josef Bolf, Veronika Bromová, David Černý, Jiří David, Viliam Dočolomanský, Pavel Forman, Andros Foros, Viktor Frešo, Matouš Háša, Siegfried Herz, Jakub Janovský, Václav Jirásek, Krištof Kintera, Ester Knapová, Milan Knížák, Zdena Kolečková, Eva Koťátková, Ivana Lomová, František Matoušek, Marek Meduna, Barbora Myslikovjanová, Petr Nikl, Daniel Pešta, Jiří Petrbok, Ivan Pinkava, Magdalena Rajchlová, Michal Rapant, Jaroslav Róna, Nikola Emma Ryšavá, Kateřina Šedá, Adam Štech, Jan Švankmajer, Mark Ther, Lubomír Typlt, Jana Vojnarová, Jan Vytiska, Martin Zet, Martin Žák.

VLADIMÍR SKREPL: REMIXED & REIMAGINED

1.10.2021 - 30.1.2022

czePraha - Centrum současného umění DOX Cílem výstavy je ukázat, jak široký a různorodý je Skreplův vliv na současnou uměleckou scénu. Umělec společně s kurátorem výstavy oslovili skupinu umělců a umělkyň (Jiří Kovanda, Josef Bolf, Jakub Hošek, Eva Koťátková, Adéla Součková, Mark Ther, Jan Šerých, Krištof Kintera) s návrhem, aby Skreplovo dílo přetvořili dle svého uvážení, aby na jeho tvorbu jakkoli reagovali vlastní prací.

O LÁSCE

12.5. - 19.9.2021

czePraha - Centrum současného umění DOX  prvním veřejným představením výtvarného díla Siegfrieda Herze, jeho maleb, kreseb, fotografií i videa. Herzova tvorba byla doposud veřejnosti skryta, sledovat ji mohlo jen několik málo blízkých. Autor žije více než desetiletí v izolaci od okolního světa.

FENOMEANDER

12.5. - 29.8.2021

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava představí české žijící umělce, kteří v dnešní době ilustrují ať už své vlastní autorské knihy, nebo texty jiných spisovatelů.

VANITAS

12.5. - 10.10.2021

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava ukazuje smrt a umírání jako jeden z významných námětů současného výtvarného umění prostřednictvím tvorby více než šesti desítek umělců a umělkyň několika generací v širokém spektru výtvarných projevů, od malby a kresby přes grafiku, fotografii po sochy, instalace či konceptuální projekty.

EPIDEMIE

24.9.2020 - 31.1.2021

czePraha - Centrum současného umění DOX Pavel Opočenský se ve své nejnovější sérii šperků s názvem Epidemie vrací k tématu recyklace nalezených a dosloužilých předmětů – starých lyží, bakelitových krytů zásuvek a podobných užitých objeků, snowboardů, kytar a v posledních měsících částí motorů aut –, které inspirují autora k znovuoživení krásy materiálů původně designovaných ke specifickým účelům.

FOTOFATAL 1999-2020

4.9. - 9.11.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava fotografiií Nadie Rovderové nabízí jiný pohled na osud, podstatu či duši lidí, věcí a míst, na sotva postřehnutelná poselství zachycená zdánlivě náhodně, „záměrně – omylem“, bez stativu, při dlouhých expozičních časech.

VE MĚSTĚ

10.7. - 26.10.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX Ivana Lomová maluje Prahu. Přesněji maluje vzpomínky otištěné do dnešní podoby Prahy. Vybírá místa, do kterých se vepsala atmosféra normalizace - doba jejího dětství a dospívání.

ULTRASUPERNATURAL

27.5. - 12.10.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava je vyústěním více než dvacet let trvajícího projektu umělecké dvojice Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek. Od roku 1997 uskutečnili celkem 11 výprav do vzdálených oblastí Západní Papuy a Papuy Nové Guineje, kde zkoumali místní domorodé kmeny a jejich kulturu.

#DATAMAZE: ZAČAROVANÝ KRUH

27.5.2020 - 31.12.2021

czePraha - Centrum současného umění DOX Umění se v #DATAMAZE – Datovém bludišti stává prostředníkem umožňujícím nahlížet a reflektovat naši situaci z netušené a nové perspektivy: Umělecké projekty tematizují svět počítačů a internetu vedou nás k uvědomění, jak na nás působí a jak proměňují náš život i okolní svět. Celý projekt definuje snaha o kritickou reflexi zpětného působení počítačové a internetové kultury na náš každodenní život. V pořadí již třetí expozice projektu #DATAMAZE, rozvíjeného od roku 2018, přináší metaforu začarovaného kruhu.

JIŘÍ DAVID: JSEM TADY

17.1. - 29.6.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX S typickým temperamentem a emocionálním nasazením, obohacený zkušenostmi z konceptuální tvorby, otevírá pro sebe Jiří David starý a současně nový svět malířské poezie a poetické malby.

TATA 30JS

30.11. - 4.3.2019

czePraha - Centrum současného umění DOX Tata Bojs představují v Centru DOX 30 let své existence. Výstava jedinečným způsobem propojuje tvorbu této známé české hudební skupiny s neméně významnou rovinou vizuální. Tu představuje především dílo jednoho ze zakladatelů skupiny vizuálního umělce Milana Caise, který také stojí za konceptem výstavy. Projekt, který by v takovém rozsahu propojoval hudební a výtvarný žánr, přitom nemá v českém kontextu obdoby.

VERONIKA PSOTKOVÁ: SPOLU

25.10.2019 - 20.1.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX  Tvorba Veroniky Psotkové (*1981) je založena na principech realistického figurálního sochařství. Výstava drátěných plastik, v níž autorka vědomě pracuje s konkrétní architekturou výstavního prostoru Centra DOX, představuje díla vytvořená z rabicové sítě. Autorka síť tvaruje a sešívá do prostorových „kreseb“, které nechává prorůstat přirozeným zbarvením rzi, lakem fixuje nebo přebarvuje.

PETR SÍS: O LÉTÁNÍ A JINÝCH SVĚTECH

13.9.2019 - 24.2.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX Svět mezinárodně uznávaného tvůrce, autora knih a ilustrátora Petra Síse je světem fantazie, velkých putování a dobrodružných cest, vzpomínek i snů. Výstavní projekt představí pět autorských knih Petra Síse, které jsou úzce spjaty s tématem „vnitřní“ a „vnější“ svobody.

GALEGION: UTOPICKÉ MĚSTO

13.9.2019 - 17.8.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX Galegion je název desetiletého výzkumného projektu studentů Fakulty architektury ČVUT v Praze a Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Výzkum se zabývá hledáním nových metod navrhování urbanismu a prověřuje je na řadě konkrétních lokalit. Výstava představí tento výzkum na vybraných projektech utopických měst.

OMEZENÁ VIDITELNOST OBYČEJNÝCH VĚCÍ

28.6. - 30.9.2019

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava umělecké dvojice Sadofsky & Trantina

JIŘIČNÁ

22.3. - 12.8.2019

czePraha - Centrum současného umění DOX Mezinárodní přehlídka pořádaná ve spolupráci s Jiřičnou a studiem AI-Design přiblíží jednotlivá období profesní tvorby Jiřičné, stejně jako její inspirační zdroje. K vidění budou části originální projektové dokumentace významných realizací a architektonické modely, reinstalace původního monumentálního skleněného schodiště pro interiér pařížské pobočky sítě obchodů Joan & David nebo ukázky interiérového designu. Chybět nebudou ani dokumentární filmy o Jiřičné. Sama architektka pak chystá přednášku, kterou Dox doplní diskusemi s teoretiky architektury a urbanismu nebo tematickými vycházkami Prahou.

#DATAMAZE / DATOVÉ BLUDIŠTĚ

8.6.2018 - 18.6.2020

czePraha - Centrum současného umění DOX Projekt představuje formát tzv. rozšířené výstavy: Kombinuje koncept výstavy vyvíjející se v čase (work-in-progress) s pracovištěm s knihovnou, určeným pro aktivity a rozvíjení spolupráce napříč oblastmi a tématy týkajícími se kritické reflexe naší existence v digitálním prostředí, a s přednáškovým prostorem.

JOSKA SKALNÍK: MY TANCOVAT NEMUSÍME

15.3. - 4.6.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX  Joska Skalník byl jedním z předáků Jazzové sekce a otcem snadné vizuální rozpoznatelnosti produkce této státem neřízené organizace. Jednoduchý grafický jazyk uměl zúročit ohlasy samizdatové estetiky a těžit z limitované kvality tehdejšího tisku.

CRAFTBRUT: THE DEFAULT FAULT

23.2. - 25.5.2018

czePraha - DOX - design shop Projekt Adama Turečka, který představuje experimentální přístup k navrhování a výrobě "užitných" objektů brutální-násilnou cestou za pomoci základních dílenských nástrojů a strojů. V rámci výstavy bude představena celá kolekce objektů projektu Craftbrut, lampy Millet, talíře Flexart, puzzle PuzzyBox, polička BNNB, váza Sweet&Sour, zrcátko Dyad a nové objekty AsFault.

DANIEL PEŠTA: DETERMINATION

26.1. - 7.5.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX Doposud největší samostatná výstava multimediálního umělce Daniela Pešty v ČR představuje výběr jeho děl dotýkající se otázky genetické, rasové a sociální determinace člověka, za které byl letos oceněn na londýnském bienále.

MALÁ ŘADA SOUDOBÉ SVĚTOVÉ PRÓZY

26.1. - 11.3.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava představí mimořádnou edici nakladatelství Odeon vydávanou v letech 1959 – 1992.

VIVA LUBOŠ PLNÝ!

14.12.2017 - 12.3.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX Luboš Plný (*1961) se stal jediným českým autorem zastoupeným na mezinárodní expozici Viva Arte Viva! letošního Bienále současného umění v Benátkách. Výstava v Centru současného umění DOX, která představí průřez jeho tvorbou, je zároveň koncipována s jistou nadsázkou jako hommage životu a dílu tohoto umělce-autodidakta a jeho úspěchu na mezinárodní výtvarné scéně.

PROJEKTIL33

14.12.2017 - 4.3.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX Jedenáct realizací architektonického ateliéru Projektil v rukou předních současných fotografů a umělců.

1917 - 2017

27.10.2017 - 8.1.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX 

PŘED OČIMA: Příběhy Iráku

8.9.2017 - 8.1.2018

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava představuje Irák očima tamních mladých dokumentárních fotografů, kteří zachycují méně často zobrazované fragmenty a útržky každodenní reality.

BIG BANG DATA

7.4. - 14.8.2017

czePraha - Centrum současného umění DOX Výstava o tom, jak informační exploze mění náš svět.

MÁME OTEVŘENO 2017

6.4. - 6.4.2017

czePraha - různá místa Zažijte pražský Art District 7: jeden večer - jedna čtvrť - více než 35 zajímavých míst. Výstavy, přednášky, filmy, hudba, komentované prohlídky

ÚMYSL A TROCHU NÁHODA / TOMÁŠ CÍSAŘOVSKÝ

16.12.2016 - 6.3.2017

czePraha - Centrum současného umění DOX Císařovského nejnovější desetidílný obrazový cyklus, vznikající od roku 2012 do roku 2016, který originálním způsobem zachycuje různé momenty ze života dramatika, spisovatele, disidenta a našeho prvního porevolučního prezidenta Václava Havla.

DUŠE PENĚZ

19.2.2015 - 6.6.2016

czePraha - Centrum DOX Projekt se soustředí na peníze jako na fenomén, jehož jsme všichni – dobrovolně či nedobrovolně – součástí.