Supplement Exhibitions and Trade Fairs in Hospodářské noviny

Organiser details

Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

U Sovových Mlýnů 2
110 00 Praha 1
Tel: 257 286 147
E-mail: [email protected]
Web: www.museumkampa.cz

Event:

Past Events

FASHION PARADOX: FASHION x ART

15.7. - 5.11.2023

czePraha - Muzeum Kampa The exhibition features iconic women’s dresses mostly from the 1960s by designers such as Christian Dior, Coco Chanel, Paco Rabanne, Yves Saint-Laurent and many others. The fashion is complemented and confronted by artworks from Museum Kampa’s own collections.

RONY PLESL: STROMY ROSTOU DO NEBE

1.4. - 2.7.2023

czePraha - Muzeum Kampa Rony Plesl patří k mezinárodně nejuznávanějším tvůrcům v oblasti skleněné plastiky.

THE KINGS OF MAJÁLES

30.4. - 27.7.2022

czePraha - Museum Kampa The exhibition aim is to present the tradition of Majáles – the student festivities celebrated at the beginning of May, by showcasing their form and contemporary context, with a focus on the period after the Second World War, when they took on distinctly political connotations.

JIŘÍ SOPKO: RETROSPEKTIVA

12.3. - 29.5.2022

czePraha - Museum Kampa Výstava se koná u příležitosti malířových osmdesátých narozenin a současně jde o jeho první velkou výstavu v Praze po patnácti letech. K vidění je přes sto obrazů a kolem padesátky kreseb, které nabízejí průřez tvorbou Jiřího Sopka od roku 1968 do současnost.

JIŘÍ ŠALAMOUN: KDO NEVIDĚL, NEUVĚŘÍ, TO MĚ VĚŘTE!

17.7. - 30.9.2021

czePraha - Museum Kampa Žijící legenda knižní ilustrace a animovaného filmu, Jiří Šalamoun (*1935) se do povědomí několika generací zapsal nejen jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka; byl výtvarníkem řady dalších animovaných filmů, vytvořil desítky volných litografií a plakátů a vydal také dvě sbírky básní a jednu sbírku záznamů snů. Výstava představí košatost výtvarného jazyka i jednotlivé fáze jeho tvůrčího procesu od prvních skic až po výslednou knihu či animovaný film.

ALFONS MUCHA A PASTA ONER ELUSIVE FUSION

23.6. - 25.10.2020

czePraha - Museum Kampa Výstava přinese protnutí dvou významných osobností – jednoho z hlavních iniciátorů art nouveau Alfonse Muchy a jedné z vůdčích osobností české vizuální scény Pasty Onera, zabývajícího se již více než deset let obrazy.

JAN WOJNAR: THE WHOLE OF EXISTENCE, EXISTING AS A WHOLE

7.3. - 2.8.2020

czePraha - Museum Kampa Jan Wojnar (1944–2014), sometimes called the “most radical conceptualist in the Czechoslovak Republic and Czech Republic”, a visual poet, author of paintings, objects, conceptual series of photographs, photograms, and books, executed a number of series from the end of the Nineteen Sixties, in which he touched on many issues and topics addressed by world conceptual art.

JAN MERTA MUZEUM

22.2. - 14.6.2020

czePraha - Museum Kampa Exhibition presents a collection of paintings from a series of portraits, landscapes, and events, which have not been previously exhibited in Prague.

LUBOMÍR PŘIBYL: FROM LINES TO THE SPACE

18.1. - 22.3.2020

czePraha - Museum Kampa The present inextensive exhibition at the Kampa Museum focusing on Přibyl’s works from the turn of 1960s presents the crucial period of the artist’s creative activity.

MELTING EDGE / ROŽÁTOVÁ - VACHTOVÁ - ŽERTOVÁ

19.11.2019 - 23.2.2020

czePraha - Museum skla Portheimka Exhibition is a tribute to three remarkable artists who contributed significantly to the development of the Czech studio glassmaking in the second half of the 20th century.

BEN WILLIKENS. SPACES OF MODERNITY

9.11.2019 - 9.2.2020

czePraha - Museum Kampa Most paintings in the exhibition refer to the works of classical modernists, artists as well as architects, for example Mies van der Rohe and his Villa Tugendhat in Brno.

ALENA ŠRÁMKOVÁ: ARCHITEKTURA

18.10.2019 - 2.1.2020

czePraha - Museum Kampa Alena Šrámková patří k nejvýznamnějším osobnostem současné české architektury. Pro výstavu, jež připomíná její životní jubileum, vybrala 17 prací, které ve své tvorbě považuje za nejdůležitější.

MNOHOZNAČNOST STRUKTUR / DYNAMIKA SIL: OKRUH VÝTVARNÍKŮ MUSEA KAMPA PRACUJICÍ S KONKRETNÍM UMĚNÍM A JAZYKEM GEOMETRIE.

12.10.2019 - 23.2.2020

czePraha - Museum Kampa Výstava cílí na neokonstruktivistické tendence a reduktivní snahy v tvorbě umělců, kteří náleží do okruhu Musea Kampa. Vybranými díly převážně z šedesátých a sedmdesátých let připomene autory, jejichž tvorbu muzeum programově sleduje, mapuje expozicemi, odborně zpracovává či přímo vlastní ve svém sbírkovém fondu.

HELMUT NEWTON IN DIALOGUE

29.6. - 28.10.2019

czePraha - Museum Kampa Výstava Helmut Newton in Dialogue, kterou připravuje Museum Kampa ve spolupráci s Kicken Gallery Berlin, představuje snímky slavného německo-australského fotografa Helmuta Newtona a zasazuje je do kontextu meziválečné fotografie a do souvislosti s tvorbou jeho současníků.

JÁ, NADĚŽDA PLÍŠKOVÁ

1.6. - 18.8.2019

czePraha - Museum Kampa Výstava představuje autorčinu (1934-1999) tvorbu od konce šedesátých let do let osmdesátých v kontextu její poezie.

SOCHAŘ JIŘÍ SEIFERT (1932 - 1999)

6.4. - 9.6.2019

czePraha - Museum Kampa Výstava představuje autorovu práci ve všech materiálech, mramoru, pískovci, alabastru, dřevu i břidlici a ve všech obdobích. Soustředí se na práce komorní i rozměrné, na charakteristickou měkkost, věčnost, pohyb a antické kanelury.

RAFANI O NEVYVRATITELNOSTI

15.3. - 16.6.2019

czePraha - Museum Kampa Velkou silou lze vyvrátit kořen stromu, intelektuální ekvilibristikou a mocenskou převahou lze napadnout a vyvrátit jakékoli tvrzení. Existuje na tomto světě něco, co odolá, něco nevyvratitelného?

MEDA AMBASADORKA UMĚNÍ

15.3. - 16.6.2019

czePraha - Museum Kampa Velkou silou lze vyvrátit kAMeda Mládková, podporovatelka a propagátorka moderního umění a životního stylu, inspirující osobnost, která tento rok oslaví sté narozeniny, vytvořila během svého života v USA, společně s Janem Mládkem, jednu z nejvýznamnějších sbírek středoevropského umění. Výstava představí nejenom život českých mecenášů v Americe, ale také jejich dům, který se stal salonem svobodného Československa. ořen stromu, intelektuální ekvilibristikou a mocenskou převahou lze napadnout a vyvrátit jakékoli tvrzení. Existuje na tomto světě něco, co odolá, něco nevyvratitelného?

ANGELO MARIA RIPELLINO. PRAHA BYLA KRASNĚJŠÍ NEŽ ŘÍM. PŘÍBĚH ČESKÉ AVANTGARDY

9.2. - 12.5.2019

czePraha - Museum Kampa Výstava narativní a zároveň lehce didaktickou formou podobně jako Ripellinova kniha představí souvislosti české literatury a umění první poloviny 20. století na příkladu díla osobností významných jmen, o nichž Ripellino pro své krajany psal.

VLADIMÍR KOPECKÝ. STŘET BAREV

5.2. - 2.6.2019

czePraha - Museum Kampa Významný sklář a malíř Vladimír Kopecký začal svoji uměleckou dráhu v padesátých letech 20. století, kdy se podílel na fenomenálním úspěchu československého pavilonu na EXPO ’58 v Bruselu; v dalších letech vytvořil řadu realizací i samostatných uměleckých děl, zastoupen je v prestižních domácích i zahraničních veřejných i soukromých sbírkách. V Museu Kampa je představena kolekce děl z posledních dvou let – celá instalace je pojata jako jedno velké autorské dílo.

SÍLA ČINU. JAN PALACH A JAN ZAJÍC V UMĚNÍ V LETECH 1969 - 1989.

19.1. - 24.3.2019

czePraha - Museum Kampa Výstava děl, která reagovala na smrt Jana Palacha i Jana Zajíce. Výstava má ukázat, že byť se totalitní moc snažila vzpomínku na oba muže potlačit, ve vědomí společnosti zůstávala.

FRANTIŠEK KUPKA - LEGIONÁŘ A VLASTENEC

6.10.2018 - 27.1.2019

czePraha - Museum Kampa Expozice představuje jeden z důležitých, nicméně v kontextu Kupkových realizací ne tak často zmiňovaných momentů – jeho zapojení do snahy nalézt nový vizuální styl mladé republiky.

PABLO PICASSO. PASSION AND GUILT.

15.9.2018 - 15.1.2019

czePraha - Museum Kampa V intimní grafické sérii pro přítele a galeristu Ambroise Vollarda objevujeme Picassa jako umělce jednoznačně nadčasového. Cyklus sta grafických listů vznikl v letech 1930 až 1937 a je rozčleněn do několika oddílů nazvaných Rozmanitosti, Sochařův ateliér, Boj lásky, Minotaurus, Rembrandt, Slepý Minotaurus, Portréty Ambroise Vollarda. Rozmanitosti představují východisko. Motivy modelek, mladých námořníků, akrobatů, fauna a hydry přecházejí do výrazně ucelenější série Sochařova ateliéru. Klid a pohodu této části cyklu věnované otázkám umění narušují listy s Minoaturem. Jeho vášeň ničí vše, co sochař vybudoval. Ve čtyřech listech je Slepý Minotaur veden nocí děvčátkem s holubicí. Kampak asi? Výtvarně směrem ke Guernice. Čtyři tisky jsou věnovány ikoně umění – Rembrandtovi. Poslední tři grafiky zobrazují adresáta cyklu Ambroise Vollarda.

CECIL BEATON, PHOTOGRAPHER OF QUEENS

12.6. - 7.10.2018

czePraha - Museum Kampa This exhibition in Museum Kampa introduces the British photographer Sir Cecil Beaton to the Czech public for the first time. One of the most famous British photographers of the 20th century, he documented the life of the British Royal Family, of the key figures of the world fashion and culture world, as well as politics from the 1930’s to the 1970’s. He also created portrait drawings or caricatures of his sitters. As a celebrated fashion photographer for Vogue and Vanity Fair, he ventured into fashion design and created costumes for films and musicals. He received three Oscars and four Tony awards for his fashion and set creations, i.e. for the notorious film My Fair Lady starring Audrey Hepburn. He was also an accomplished war photographer, sent by the British Ministry of War as a spy to overseas destinations during the WWII. Beaton became a legend even before the end of his lifetime.

JAN ZRZAVÝ

24.3. - 27.5.2018

czePraha - Museum Kampa Komorní expozice málo známých Zrzavého prací ze soukromých sbírek primárně doprovází výstavu Čechošvýcara Pravoslava Sováka, který bude mít velkou retrospektivní přehlídku na Kampě ve stejné době.

PRAVOSLAV SOVAK: LANDSCAPES OF TIME

24.2. - 27.5.2018

czePraha - Museum Kampa Museum Kampa presents the work of Pravoslav Sovak, an internationally renowned graphic artist, painter, and in the recent years also a photographer, who has gained respect abroad as the author of exceptional graphic series often using experimental techniques, but also as a valued teacher at Kunsthochschule in Cologne, where many, nowadays prominent artists, studied under him.

JAROSLAV VOŽNIAK

8.12.2017 - 4.3.2018

czePraha - Museum Kampa Hravý mystifikátor a fantasta, člověk, který zcela pudově přetváří vše kolem sebe s neuvěřitelnou energií a potřebou permanentně tvořit – to byl Jaroslav Vožniak (1933 - 2005).

MUŽ S HOŘÍCÍ HŘÍVOU - EMIL FILLA A SURREALISMUS 1931–1939

27.10.2017 - 11.2.2018

czePraha - Muzeum Kampa V pražském Museu Kampa budou představena výtvarná díla nejenom vůdčí osobnosti meziválečné avantgardy, Emila Filly, ale i jeho vrstevníků, jakými byli např. Jindřich Štýrský, Vincenc Makovský, Karel Teige nebo Toyen.

MANOLO BLAHNIK – THE ART OF SHOES

11.8. - 12.11.2017

czePraha - Museum Kampa Museum Kampa představí výstavu kouzelníka mezi obuvníky, Manolo Blahnika, jehož mistrovské kousky se proslavily především díky seriálu Sex ve městě a filmu Marie Antoinetta. Jeho boty se staly módní ikonou a obouvají je celebrity z celého světa.

THE WERICH VILLA ART CENTRE

1.7.2017 - 31.8.2019

czePraha - Werichova vila (U Sovových mlýnů 501/7) The Werich Villa Art Centre is an open multicultural platform offering permanent exhibitions as well as theatre performances, concerts, discussions and creative workshops for a wide spectrum of visitors.The permanent exhibitions in the Werich Villa and the program of live and performance arts are oriented primarily on the life and work of the actor, playwright and writer, Jan Werich, while presenting, in a wider context, the transformation of the cultural, social and political life in Czechoslovakia during the course of almost the entire 20th century.

TOMÁŠ RAJLICH – ZCELA ABSTRAKTNÍ RETROSPEKTIVA

6.5. - 30.7.2017

czePraha - Muzeum Kampa Tomáš Rajlich patří k podstatným osobnostem evropského konceptuálního umění konce šedesátých a sedmdesátých let. Na této nejrozsáhlejší Rajlichově výstavě v České republice se objeví i dosud neviděné práce a také konvolut prací na papíře.

ADOLF BORN

29.4. - 30.7.2017

czePraha - Museum Kampa Exhibition

ADOLF BORN

28.4. - 31.7.2017

czePraha - Muzeum Kampa Retrospektivní výstava umělce, který vytvořil svébytný svět nevídaných zvířat, roztodivných bytostí, svět prostoupený jinotajnými příběhy, úsměvy a humornou nadsázkou. Adolf Born je nezaměnitelná značka a garance autentičnosti.

PŘÍLIŠ MNOHO ZUBŮ

28.1. - 23.4.2017

czePraha - Muzeum Kampa České a slovenské umění šedesátých let ze sbírky Galerie Zlatá husa a Musea Kampa. Unikátní příležitost zhlédnout na jednom místě více než 200 exponátů osmdesáti šesti autorů jako například dnes již legendárního Václava Boštíka, Jiřího Koláře, Mikuláše Medka, Adrieny Šimotové a dalších.

7+1 MISTŘI ČESKÉHO SKLA

31.5. - 28.9.2016

czePraha - Museum Kampa 

TĚLESNOST 1890 – 1921

24.5. - 11.9.2016

czePraha - Museum Kampa Výstava věnovaná zobrazení lidského těla v letech 1890–1921 navazuje na sérii studijních výstav věnovaných tvorbě F. Kupky.

JIŘÍ BIELICKI: VZNÁŠENÍ

21.5. - 28.9.2016

czePraha - Museum Kampa Malíř, grafik a tvůrce objektů Jiří Bielecki patřil k výrazným představitelům generace, která vstoupila na výtvarnou scénu v počátcích šedesátých let reduktivně orientovanou tvorbou.

KAREL TRINKEWITZ

27.2. - 22.5.2016

czePraha - Museum Kampa Výtvarné dílo této výjimečné osobnosti básníka, žurnalisty a výtvarného umělce, jehož jméno u nás prozatím zůstává neznámé.

FRANTIŠEK KUPKA: VANOUCÍ MODŘE

8.2. - 22.5.2016

czePraha - Museum Kampa Osobnost a tvorba Františka Kupky, jednak ve stálé expozici a jednak i v dílčích výstavních projektech.

BEZ ZAČÁTKU, BEZ KONCE

2.2. - 28.2.2016

czePraha - Museum Kampa Výstava k 80. narozeninám Aleše Veselého. Výběr prací, které zabírají časový úsek od počátku 60. let po současnost.

TOYEN

15.9.2015 - 16.2.2016

czePraha - Museum Kampa Vidím neboť je noc představuje v několika hlavních uměleckých úsecích esenci jejího vnitřně soustředěného díla Toyen. Pečlivě vybrané obrazy jsou zapůjčeny z mnoha významných státních i soukromých českých i pařížských sbírek.


Back